Biszkopt z kremem budyniowym o smaku ajerkoniaku i borówkami

Biszkopt z kremem budyniowym o smaku ajerkoniaku i borówkami

4 jajka
niepełna szklanka cukru
niepełna szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać następnie dodać po jednym żółtku na końcu wsypać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać,ciasto przelać do blaszki (25x35 cm.)piec ok.25 min w 180 °C

2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 szklanki mleka
10 dag masła
12 dag margaryny
szklanka cukru pudru
dwa kieliszki ajerkoniaku

Na mleku ugotować oba budynie , wystudzić.Masło i margarynę utrzeć razem z cukrem na puch i po łyżce dodawać zimny budyń,pod koniec ucierania do kremu dodać ajerkoniak.

Wystudzony biszkopt nasączyć mocną herbatą,posypać borówkami i wyłożyć krem ajerkoniakowy.Na kremie ponownie posypać borówką i zalać dwoma tężejącymi galaretkami o dowolnym smaku....

dodane na fotoforum:

jaworr

jaworr 2015-07-17

Apetycznie wygląda i pewnie tak smakuje....:))
Bożenko miłego wieczoru życzę..:)

megii13

megii13 2015-07-17

Pyszności ))

kbz1954

kbz1954 2015-07-17

Dzięki za przepis :) super ciasto :)pozdrawiam :)

baygel1

baygel1 2015-07-17

Ale pyszne ! miałam i ja coś upiec .... ale dzisiaj było jak w piekarniku ,jutro nie lepiej .... popatrzę u Ciebie ... może zaspokoję :)

jonna

jonna 2015-07-17

Gdybym zaczęła robić takie ciacha, to na nic by było moje odchudzanie. Było mniej 12 kg. a już przybrałam na nowo 5 kg.Muszę znów przejść na jarzyny i owoce.....Ale pomarzyć można jak smakuje takie domowe ciacho....Mmmm.....

lila08

lila08 2015-07-18

zapewne pyszne :)

danutaw

danutaw 2015-07-19

..super ciasteczko u Ciebie Bożenko..!

halinag

halinag 2015-07-20

Pysznie wygląda...:))

dodaj komentarz

kolejne >