Kluski śląskie

Kluski śląskie

ziemniaki (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
mąka ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.Można dodać jajko.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać z dowolnym sosem.

dodane na fotoforum:

kris13

kris13 2015-03-09

Śląskie zawsze dobre!!!

isia222

isia222 2015-03-09

pyszne kluseczki z pysznym sosem

viki10

viki10 2015-03-09

moje ulubione kluseczki :)

jadtan

jadtan 2015-03-09

Jestem za.... kluski śląskie chyba wszyscy lubią :-))

abore76

abore76 2015-03-09

u mnie kluseczki lubią z sosem pieczarkowym.

jaworr

jaworr 2015-03-09

Coś dla mnie ulubionego, potrafię się zamienić w worek bezdna...:)))

ewaiza

ewaiza 2015-03-09

uwielbiam

ezbro7

ezbro7 2015-03-09

pysznie!Pozdrawiam cieplutko!

violinka

violinka 2015-03-09

Mniammmmmmm pozdrawiam wieczorowo

jmania

jmania 2015-03-09

Ja też bardzo lubię

alisha

alisha 2015-03-09

Pyszności

lisek52

lisek52 2015-03-09

Śląskie w sosiku pychotka:))

oliwkaa

oliwkaa 2015-03-11

pychotka !

efrost

efrost 2015-03-21

bardzo lubie takie kluseczki :)

anad90

anad90 2015-04-07

a gdzie surówka?

halinag

halinag 2015-04-15

śląskie zawsze pyszne:))

dodaj komentarz

kolejne >