50 dag mąki
30 dag cukru
25 dag margaryny
9 jajek
2 łyżeczki sody
cukier waniliowy
35 dag miodu
przyprawa do piernika
Z 2 łyżek cukru upalić karmel,rozrzedzić połową szklanki wody,wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać miód i pozostałe składniki a na końcu ubitą pianę z białek.Ciasto będzie lejące.Ciasto podzielić na trzy części i kolejno upiec blaty na sporej blaszce (35x25cm.) w 180 °C.
1/2 l.mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
12 dag margaryny palma(z murzynkiem)
12 dag masła (82 %)
1 szklanka cukru pudru
W części mleka rozrobić obie mąki i cukier waniliowy resztę mleka zagotować.Na wrzące wlać mąkę i ugotować budyń,wystudzić.
Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puch.Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu.Krem ucierać tak długo aż będzie bardzo puszysty
Po upieczeniu i wystudzeniu blaty przełożyć powidłem (ok.40 dag) i kremem budyniowym wierzch oblać polewą czekoladową.
dodane na fotoforum:
magdabo 2015-02-28
pysznie wygląda ... pozdrawiam !
jaworr 2015-02-28
Masz bogaty wybór ciast różnorodnych w swojej książce kucharskiej...:))
Super foto apetyczne..miłego wieczoru życzę...:))
jadpaw5 2015-03-01
Wszelkie piernikalia to moje ulubione, a ja na weekend upiekłam czekoladowe, ostatnio modne w mojej kuchni. Twój miodownik kiedyś sprawdzę, bo jest kuszący
kika12 2015-03-01
Mniam ,musi byc pyszne.
Ciepłych barw w pierwszy dzień
marca...miłej niedzieli życzę
annorl1 2015-03-01
pycha :)
szaman1 2015-03-06
Miłego wiosennego weekendu życzę , u mnie wiosennie ale słoneczka troszeczkę za mało . Pozdrawiam :)))