Ciasto 1 :
7 jajek
niepełna szklanka cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić dodać cukier a następnie po jednym żółtku.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.Delikatnie wymieszać.Upiec (21x37 cm) ok.30 min w 180 °C.Po wystudzeniu przeciąć na dwa blaty.
Ciasto 2 :
5 białek
łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dag posiekanych orzechów włoskich
łyżka mąki ziemniaczanej
niepełna szklanka cukru
Białka ubić dodać cukier i nadal ubijać.Dodać orzechy i obie mąki z proszkiem.Piec ok.30 min. w 180 °C
Krem budyniowy:
5 żółtek
1/2 l mleka
pół szklanki cukru
cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła
łyżka kakao
3/4 szklanki mleka zagotować,resztę zmiksować z żółtkami,obiema mąkami i cukrami.Ugotować budyń.Wystudzić.Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać budyń.Gotowy krem podzielić na dwie części i do jednej dodać łyżkę kakao.
Gotowym kremem przełożyć ciasto,dowolnie udekorować.
dodane na fotoforum:
baygel1 2015-01-11
Może być i niby .... ale jak on pieknie i smakowicie wygląda :) a smakuje ..... palce lizać :)