Biszkopt czekoladowy z kremem miętowym

Biszkopt czekoladowy z kremem miętowym

Biszkopt:

6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać do formy i piec ok.30 min. w 170-180 °C
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

krem:

600 ml.kremówki
18 dag landrynek miętowych
4 łyżki żelatyny

Landrynki roztopić w kąpieli wodnej.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody.Kremówkę ubić na sztywno.Dodać roztopione cukierki i żelatynę.Na chwilę wstawić do lodówki gdy zacznie tężeć kremem przełożyć blaty.Wierzch dowolnie ozdobić....

dodane na fotoforum:

zoltar

zoltar 2014-08-16

Och jak pysznie wygląda!!!!

ijkk1

ijkk1 2014-08-16

idę robić kawkę ,to kawałek porywam (*,*)

lisek52

lisek52 2014-08-16

Pyszne ciacho...idę robić kawusię.Pozdrawiam:)))

kris13

kris13 2014-08-16

;))) a co można zamiast miętówek? może landrynki bo jestem na miętę uczulona.....

jaworr

jaworr 2014-08-16

Apetycznie wygląda... kremu miętowego jeszcze nie miałam okazję smakować...będzie aromatyczne ciasto.... pozdrawiam...

ofka63

ofka63 2014-08-16

fajny przepis:)pozdrawiam

danutaw

danutaw 2014-08-16

Pyszne ciasto..!)
Pozdrawiam :)

ebrima

ebrima 2014-08-16

Zaskakujący krem ... hmm ... jestem ciekawa smaku Twojego ciasta.
U mnie zwykle z borówką amerykańską z działki ... ;-)
Wczoraj napoleonka pomysłu misia47, dla moich kilkudniowych gości
z Łodzi.

halinag

halinag 2014-08-16

Ciekawy ten krem warto sobie zrobić takie ciacho:))

danka1

danka1 2014-08-16

Fajne ciacho.
Weekendowe pozdrowienia pozostawiam.

intma43

intma43 2014-08-17

Z kremem miętowym...nigdy nie robiłam, więc trzeba wypróbować :)

dodaj komentarz

kolejne >