Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao,delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać do formy i piec ok.30 min. w 170-180 °C
Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
krem:
600 ml.kremówki
18 dag landrynek miętowych
4 łyżki żelatyny
Landrynki roztopić w kąpieli wodnej.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody.Kremówkę ubić na sztywno.Dodać roztopione cukierki i żelatynę.Na chwilę wstawić do lodówki gdy zacznie tężeć kremem przełożyć blaty.Wierzch dowolnie ozdobić....
dodane na fotoforum:
jaworr 2014-08-16
Apetycznie wygląda... kremu miętowego jeszcze nie miałam okazję smakować...będzie aromatyczne ciasto.... pozdrawiam...
ebrima 2014-08-16
Zaskakujący krem ... hmm ... jestem ciekawa smaku Twojego ciasta.
U mnie zwykle z borówką amerykańską z działki ... ;-)
Wczoraj napoleonka pomysłu misia47, dla moich kilkudniowych gości
z Łodzi.
danka1 2014-08-16
Fajne ciacho.
Weekendowe pozdrowienia pozostawiam.