50 dag jeżyn lub innych owoców
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
5 żółtek
Składniki posiekać i szybko zagnieść na elastyczne ciasto.Podzielić na dwie nierówne części,mniejszą zamrozić a większą schłodzić w lodówce.Schłodzoną część ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej blaszki,lekko docisnąć.
5 białek
szklanka drobnego cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki oleju
Z białek ubić sztywną pianę.cały czas ubijając dodawać po trochę cukier,cukier waniliowy.Następnie powoli dodać budynie i stróżką wlewać olej,ubijać do połączenia składników.Piankę wyłożyć na spód placka wyrównać,na piankę wyłożyć dowolne owoce.Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta...piec ok.30-40 min w 190 °C .
dodane na fotoforum:
ania03 2014-08-05
Ja na śniadanie ukroję kawałek...kolacji nie jadam....miłego wieczorku
gosku 2014-08-05
oj smaczny...poprosze kawalek :))
stasia2 2014-08-05
Pozdrawiam,,,mniam,,,i jedno wiem ,ze pyszności serwujesz ,,,
stachs7 2014-08-05
Lubię z jeżynami,pycha.Pozdrawiam.