50 dag jeżyn lub innych owoców
3 szklanki mąki
25 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
5 żółtek
Składniki posiekać i szybko zagnieść na elastyczne ciasto.Podzielić na dwie nierówne części,mniejszą zamrozić a większą schłodzić w lodówce.Schłodzoną część ciasta zetrzeć na tarce do wysmarowanej blaszki,lekko docisnąć.
5 białek
szklanka drobnego cukru
cukier waniliowy
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki oleju
Z białek ubić sztywną pianę.cały czas ubijając dodawać po trochę cukier,cukier waniliowy.Następnie powoli dodać budynie i stróżką wlewać olej,ubijać do połączenia składników.Piankę wyłożyć na spód placka wyrównać,na piankę wyłożyć dowolne owoce.Na wierzch zetrzeć zmrożoną część ciasta...piec ok.30-40 min w 190 °C ...
dodane na fotoforum:
gosku 2014-08-02
ale bym zjadla :)
sheriad 2014-08-02
o też mam ochotę na kawałek :)
jonna 2014-08-18
Bez pracy, już gotowe, a do tego pyszne, już porywam kawałek.....Dzieki i serdecznie pozdrawiam......