1,5 szklanki mąki
12 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto,schłodzić.Po czym ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blaszki (25x35 cm.)
1 kg twarogu tłustego
8 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
budyń śmietankowy
1/2 kostki masła lub margaryny
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
i jak kto lubi 2 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze
Ser zmielić dwukrotnie.Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po jednym żółtku,łyżce sera,budyń,cukier waniliowy lub zapach pomarańczowy i proszek do pieczenia.Do utartego sera dodać obsypane mąką rodzynki i skórkę pomarańczową,wymieszać.Na końcu dodać ubitą pianę z białek.Delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać do formy.Wierzch sernika można posmarować rozmąconym żółtkiem...piec ok.50 min.w 200 °C
dodane na fotoforum:
danutaw 2014-04-30
...widzę serniczek u Ciebie.., najlepsze ciasto !!!)
Ja też miałam smaka i właśnie mi się piecze seromakowiec !)
Pozdrawiam Cię w ostatni kwietniowy wieczór i życzę Ci radosnego rozpoczęcia majowego świętowania :)
halinag 2014-04-30
re:
Bożenko co do robienia orzeszków super pomysł nie robiłam tak nigdy zawsze kuleczki
figa2 2014-04-30
kurcze , ja tu nie powinnam zaglądać ,, bo zawsze kończe w piekarniku... :) tak miedzy tortami :))
secza 2014-05-02
QUE BUENO!REFASHION!
CZy z wiaderka czy mielony przez maszynkę ser?
Oczami widac że pulchny