Keks/strucla makowa/pysznotka/sernik

Keks/strucla makowa/pysznotka/sernik

Keks

2 szklanki mąki
15 dag margaryny
6-7 jaj
szklanka cukru kryształu
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z jednej cytryny
10 dag suszonego ananasa
10 dag rodzynek

Margarynę utrzeć z cukrem i dodawać stopniowo jaja,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny(lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w pół filiżanki wody).Ucierać tak długo aż ciasto będzie puszyste.Dodać oprószone mąką bakalie,wymieszać.Przełożyć do wysmarowanej formy keksowej.Piec ok.50 min.w 180-200°C
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Strucla z makiem

50 dag mąki
4-5 dag drożdży
ok.1.5 szklanki mleka
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
12.5 dag margaryny
szczypta soli
cukier waniliowy

30 dag maku
3/4 szklanki cukru
3 białka
1/4 kostki margaryny
cukier waniliowy
olejek migdałowy
rodzynki,orzechy,migdały,skórka pomarańczowa

Przygotować rozczyn,drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłym mlekiem,zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Żółtka utrzeć z cukrem wlać do miski dodać mąkę,rozczyn,sól i resztę mleka wyrobić i dodać roztopiony letni tłuszcz.Wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki i miski,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wcześniej ugotowany i zmielony mak włożyć do miski dodać do niego roztopiony chłodny tłuszcz,cukier,rozdrobnione bakalie,aromat a na końcu pianę z białek ubitą z cukrem waniliowym.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na prostokąty(25-30 cm.).Na każdym rozsmarować połowę maku,zwinąć w rulon (na długość blaszki),zostawić do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem posmarować wierzch rozmąconym jajkiem,wstawić do średnio nagrzanego piekarnika 160-180 °C na ok.50 min.
Po wystygnięciu wierzch posmarować białą czekoladą lub polukrować.

Sernik

1,5 szklanki mąki
12 dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 żółtko

Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto,schłodzić.Po czym ciasto rozwałkować i wyłożyć dno blaszki (25x35 cm.)

1 kg twarogu tłustego
8 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
budyń śmietankowy
1/2 kostki masła lub margaryny
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag rodzynek
i jak kto lubi 2 łyżki skórki pomarańczowej w cukrze

Ser zmielić dwukrotnie.Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po jednym żółtku,łyżce sera,budyń,cukier waniliowy lub zapach pomarańczowy i proszek do pieczenia.Do utartego sera dodać obsypane mąką rodzynki i skórkę pomarańczową,wymieszać.Na końcu dodać ubitą pianę z białek.Delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać do formy.Wierzch sernika można posmarować rozmąconym żółtkiem...piec ok.50 min.w 200 °C

Po wystudzeniu wierzch można ozdobić polewą.

dodane na fotoforum:

oliwkaa

oliwkaa 2013-12-26

makowca po proszę chociaz kawalek !

nowicka

nowicka 2013-12-26

W*E*S*O*Ł*Y*C*H- - Ś*W*I*Ą*T
Radosnego i słonecznego dnia życzę;)
⊰◈⊱Serdecznie pozdrawiam...

renia37

renia37 2013-12-26

MIŁEGO ŚWIĄTECZNEGO DNIA POZDRAWIAM

ewa40

ewa40 2013-12-26

Pięknego, dalszego świętowania - niech wszystkie miejsca, gdzie przebywamy zamieniają się w domy pokoju, radości i miłości.
Pozdrawiam Cię z całego serca i uśmiecham się ciepło do Ciebie.

baygel1

baygel1 2013-12-26

U Ciebie też słodko .... rodzinnie ...cudowny ,magiczny czas ! Trzeba wykorzystać :)

magdabo

magdabo 2013-12-26

Pyszne świąteczne ciacha !

ezbro7

ezbro7 2013-12-26

pyszności!!!

bialko

bialko 2013-12-26

Ale smakowite kąski :)

ewa04

ewa04 2013-12-27

Jakie smakołyki....i Panią Walewską chyba wypatrzyłam...pyszne ciacho:))

danutaw

danutaw 2013-12-27

...pyszne ciasteczka.....czy jeszcze są....?)

jaworr

jaworr 2013-12-28

Apetyczne foto....

moon7

moon7 2013-12-28

Makowcem bym sie chetnie poczestowala;-)

dodaj komentarz

kolejne >