1 kg maki
25 dag miodu
20 dag cukru
20 dag margaryny
10 dag smalcu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 jaja
opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
Miód,masło i smalec roztopić,wystudzić i połączyć z resztą składników.Zagnieść na lśniące ciasto.Rozwałkować na grubość pół centymetra (zbyt cienkie wysychają podczas pieczenia i są twarde)wycinać foremkami różne kształty.
Piec 5-8 min.w 180 °C
dodane na fotoforum:
gosku 2013-12-10
swiateczne choineczki ...
stasia2 2013-12-10
pierniczkowe cacuszka,,,,pa
magdabo 2013-12-11
Bardzo ładnie przyozdobiłaś te choineczki ...
ania03 2013-12-11
wow,wow tylko tyle daję radę:)
danutaw 2013-12-11
ślicznie wyglądają i na pewno pysznie smakują !!!
Pozdrawiam serdecznie
i życzę miłego popołudnia :)
paubia 2013-12-11
Oj smakowicie!
anita591 2013-12-11
Myśl sobie tylko o dobrych rzeczach, ani złego, ani złego!!! Ja jeszcze tylko dodam Kolorowych snów ♥♥
lalka 2013-12-12
Pysznościami pachnie pozdrawiam :)