50 dag mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
4 jajka
10 dag margaryny
10 dag rodzynek
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę i rodzynki,wyrabiać ciasto,tłuszcz dodawać stopniowo wyrabiając aż ukażą się pęcherzyki powietrza,odstawić do wyrośnięcia.Po czym podzielić na dwie części uformować i przełożyć do dwóch niedużych keksówek odstawić do wyrośnięcia,przed pieczeniem posmarować rozmąconym jakiem lub wodą (można posypać kruszonką)piec na złoty kolor w 200 stopniach
dodane na fotoforum:
danutaw 2013-12-06
Pięknie i pysznie wygląda ta Twoja drożdżówka !!!
Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia :))
stasia2 2013-12-06
Pozdrawiam,,, mniam,,
gosku 2013-12-07
cos slodkiego ...to ja zawsze lubie :)
milego dnia ...Bozenko...
magdabo 2013-12-09
Pyszne drożdżowe ciacho ...