1 kg maki
25 dag miodu
20 dag cukru
20 dag margaryny
10 dag smalcu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2-3 jaja
opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
Miód,masło i smalec roztopić,wystudzić i połączyć z resztą składników.Zagnieść na lśniące ciasto.Rozwałkować na grubość pół centymetra (zbyt cienkie wysychają podczas pieczenia i są twarde)wycinać foremkami różne kształty.
Piec 5-8 min.w 180 °C
dodane na fotoforum:
iwatoja 2013-12-05
Moje nie upieczone dojrzewają już dwa tygodnie czyli czekają aż nabiorę chęci do ich wypieku.
Pozdrawiam:)))
oliwkaa 2013-12-05
hii nie dziwię sie sa pyszniutkie zapewne !!!
ewci1 2013-12-05
Ladnie sie udaly ,jak tez od kilku dni zaczelam wypieki cisteczek i pierniczkow..
pozdrawiam:)
paubia 2013-12-05
Uwielbiam je ;)
ania03 2013-12-05
pierniczkowa mania na garnku:)super sprawa:)buziaczki...