Jagodzianki

Jagodzianki

50 dag mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka
4 jajka
10 dag margaryny

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,rozprowadzić ciepłym mlekiem,wymieszać z tyle mąki,aby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany,odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Tłuszcz roztopić,przestudzić.Gdy rozczyn podwoi objętość,wlać go do jajek,dodać pozostałą mąkę,wyrabiać ciasto,tłuszcz dodawać stopniowo wyrabiając aż ukażą się pęcherzyki powietrza,odstawić do wyrośnięcia.Po czym podzielić na porcje i zawijać w nie łyżkę jagód lub innego nadzienia ,gotowe bułeczki odstawić do wyrośnięcia.przed pieczeniem wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w 180-200 ok 15-20 min do zrumienienia.

dodane na fotoforum:

baygel1

baygel1 2013-07-03

A bułeczkami u mnie zapachniało .... pozdrawiam w letnim nastroju :)

gosku

gosku 2013-07-03

dzieki ...uwielbiam ...
i poczekaj Bozenko ...tylko kawke sobie zrobie :)))

moon7

moon7 2013-07-03

Ja sie poczestuje baaardzo chetnie.
Pychotka!

kimeraj

kimeraj 2013-07-03

Jak zwykle pysznie tu u Ciebie Bożenko! I oczywiście korzystam z zaproszenia :))

ewita68

ewita68 2013-07-03

Na takie pyszności Bożenko to ja zawsze jestem chętna :))

stor55

stor55 2013-07-03

dzięki bardzo chętnie skorzystam to poprostu pychotka

isia222

isia222 2013-07-03

pyszności, albo tak np. pierogi z jagodami i śmietanką:):)

jmania

jmania 2013-07-03

po prostu pychotka

lila08

lila08 2013-07-03

zjadłoby się ...pyszniutkie :)

slawa1

slawa1 2013-07-04

Bardzo smakowite,nie odmówię,bo nigdzie nie kupię.

jonna

jonna 2013-07-04

Co za pyszności.....Te bułeczki, przypominają mi dzieciństwo,a najlepiej smakują kupione w Mińsku-Mazowieckim.....

jaworr

jaworr 2013-07-05

Przypominają mi się takie pyszności..:((

dodaj komentarz

kolejne >