6 żółtek
40 dag mąki
12 łyżek gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki spirytusu lub octu
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Z podanych składników starannie zagnieść ciasto,wybijać wałkiem aż ukażą się pęcherzyki powietrza.Wałkować dość cienko wykrawać pasy naciąć przez środek przewinąć .Smażyć z obu stron na rumiano,osączyć na bibule z tłuszczu,posypać cukrem pudrem.
dodane na fotoforum:
danka1 2013-02-09
pyszne, ale ja po dzwartku mam narazie dość
iwanka1 2013-02-09
Chruścik to też ciasto. Ja chyba jutro zrobię pączki mam tłuszcz nie wysmażony. Szkoda wyrzucić.
Pozdrawiam popołudniową porą:)))
gosku 2013-02-09
...i bardzo dobrze ...uwielbiam chrusciki Bozenko :))9
stasia2 2013-02-09
miłego wieczorku Bożenko,,,
blanca 2013-02-09
Pyszności , przyjemnego wieczorku życzę:)
renataa 2013-02-09
Gorące jak słońce , szybkie jak wiatr pozdrowionka posyłam ja :) wspaniałego wieczorku zyczę :)
iwanka1 2013-02-10
Niedzieli w przyjemnej atmosferze życzę:)))
bunio 2013-02-10
Wstyd się przyznać ale jeszcze nigdy nie robiłam choć jeść lubię:-) te wyglądają apetycznie
magdabo 2013-02-12
Smakowite niedzielne chruściki ...))