50 dag mąki
20 dag margaryny
5 dag smalcu
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka cukru
ok.1 szklanki kwaśnej śmietany
1 kg jabłek
cynamon
Mąkę,margarynę,smalec,sól,proszek i cukier posiekać.Dodać żółtka i śmietanę,szybko zarobić ciasto.3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy robiąc wyższe brzegi.Na ciasto wyłożyć starte na grubej tarce jabłka(można odcisnąć z nadmiaru soku)posypać cynamonem i ewentualnie cukrem.Przykryć resztą rozwałkowanego ciasta,skleić brzegi,nakłuć wierzch widelcem,Piec ok 45 min w 200°C... po upieczeniu posypać cukrem pudrem...SMACZNEGO...
dodane na fotoforum:
iwanka1 2013-01-29
Wszyscy mi robią smaka na szarlotkę a ja jabłek nie mam.
Pozdrawiam i życzę miłego popołudnia:)))
danka1 2013-01-29
pyszność - coś w sam raz dla mnie
dytka36 2013-01-29
Ojejku!!! Taką piekła moja babcia!!!Była niezastąpiona,przepyszna,miód w gębie!!!!Ja niestety takiej nie potrafię:(
stasia2 2013-01-29
PYCHA ,,,POZDRAWIAM ,,,