Gąska zielona w marynacie

Gąska zielona w marynacie

grzyby jednego gatunku
2-3 cebule

Grzyby oczyścić i umyć.Grzyby bez trzonów i całą obraną cebule zalać wodą i zagotować,gotować 30 minut po czym odcedzić,cebulę wyrzucić...

2 szklanki wody
1/3 szklanki octu 10%
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Wszystkie składniki zagotować i gotować 10 minut.Na wrzącą zalewę wrzucić wcześniej obgotowane grzyby,(można dodać plasterki marchewki krążki cebuli).Gotować 1 minutę i od razu przełożyć do słoiczków szybko zamknąć odstawić do wystygnięcia...nie wymagają pasteryzacji...

dodane na fotoforum:

zuza99

zuza99 2012-10-27

Pamietam w dziecinstwie zbieralam z mama gaski ,teraz nie zbieram blaszkowych ....
Ale smak pamietam .

danka1

danka1 2012-10-27

lubię gąski pod każdą postacią

beti60

beti60 2012-10-27

Czy póbowaliście barszcz z gąsek? Jest przepyszny, zresztą gąski w marynacie też lubię.

lafii

lafii 2012-10-27

uwielbiam...........

dosiak

dosiak 2012-10-28

Podobno najlepsze grzyby - a ja nie umiem ich zbierać.......

dodaj komentarz

kolejne >