4 kg ogórków
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka mielonego pieprzu
1 łyżka nasion gorczycy
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego zielonego koperku
Ogórki bez obierania pokroić w plasterki,czosnek przecisnąć przez praskę,dodać pozostałe składniki,wymieszać,odstawić na 1 godzinę.Po czym przełożyć do słoiczków i pasteryzować 5-10 min.
Jeśli kto nie lubi oleju w sałatce może podaną ilość zmniejszyć lub całkowicie z niego zrezygnować...
dodane na fotoforum:
danka1 2012-07-05
To masz dużżżzo pracy
jaga05 2012-07-14
też tą sałatkę robię co roku nawet czasem dodaję do niej kalafior cebulkę czosnkową, paprykę i też jest smaczna; pozdrawiam