sernik..
1 kg twarogu tłustego
8 jajek
1,5 szklanki cukru pudru
budyń śmietankowy
1/2 kostki masła lub margaryny
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Ser zmielić dwukrotnie.Margarynę utrzeć z cukrem,dodawać po jednym żółtku,łyżce sera,budyń,cukier waniliowy lub zapach pomarańczowy i proszek do pieczenia.Na końcu dodać ubitą pianę z białek.Delikatnie ale dokładnie wymieszać,przelać na cienki blat kruchego ciasta...piec ok.50 min.w 200 °C
kruche ciasto....
1,5 szklanki mąki
12 dag margaryny
1/2 szklanki cukru
żółtko
Mąkę posiekać z margaryną,żółtkiem i cukrem,szybko zagnieść ciasto...owinąć w folię schłodzić...po czym rozwałkować i wyłożyć na dno blaszki...
blat migdałowy...
20 dag mąki
12 dag margaryny
10 dag cukru
2 żółtka
1,5 łyżki śmietany
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i włożyć do blaszki.
4 białka
szklanka cukru
cukier waniliowy
20 dag płatków migdałowych
Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodać cukier.
Ubitą na sztywno pianę równomiernie rozłożyć na blacie
posypać płatkami migdałowymi piec ok.30 min.w 180°C
krem....
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
6 płaskich łyżek kartoflanki
1/2 l mleka
25 dag margaryny
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko cały czas mieszając zagotować,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń.Kremem posmarować upieczony zimny sernik,przykryć blatem migdałowym...SMACZNEGO....
dodane na fotoforum:
violinka 2012-05-04
mniammmm pozdrawiam weekendowo