3 szklanki mąki
kostka margaryny
szklanka cukru pudru
5 żółtek
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 białek
szklanka cukru
10 dag płatków migdałowych
2 galaretki wiśniowe
szklanka soku wiśniowego
2 szklanki wody
1 łyżeczka żelatyny
wiśnie
0,5 l śmietanki kremówki 30% (do ubijania)
3 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru
Z podanych składników przygotować ciasto. Podzielić na 2 części,jedną część wyłożyć na blaszkę i piec ok 30 min
Drugą część ciasta wyłożyć na blachę,na ciasto dać pianę ubitą na sztywno z białek i cukru,posypać płatkami migdałowymi,piec ok.30-35 min
Rozpuścić galaretki w 2 szklankach wody, dodać sok z wiśni (oraz 1 łyżeczkę żelatyny), odstawić do stężenia na ostudzone ciasto (bez niczego) wyłożyć wiśnie, a następnie wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki.Śmietanę ubić dodając fixy i nałożyć na zastygniętą galaretkę, przykryć drugą częścią ciasta tą z pianką.
dodane na fotoforum:
funiak 2012-01-28
wyglada pychotka...musze upiec:)))pozdrawiam:)))
babka22 2012-01-28
Przepisik jak najbardziej wykorzystam........wygląda pyszniutko :) Miłego wieczorku Bożenko :)
danka1 2012-01-28
Pyszne musi być
intma43 2012-01-28
Bardzo efektownie wygląda. Ja już nie mam wiśni, więc...chyba poczekam do lata :)