40 dag mąki
25 dag margaryny
20 dag cukru
4 żółtka
3 łyżki śmietany
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
płaska łyżeczka sody
Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na dwie części,rozwałkować i włożyć do dwóch identycznych blaszek.
słoik powideł śliwkowych
4 białka
szklanka cukru
cukier waniliowy
20-30 dag orzechów włoskich
Placki w brytfankach posmarować dość grubo powidłami i równomiernie rozłożyć ubitą na sztywno pianę z białek z cukrem
posypać grubo siekanymi orzechami piec ok.30 min.w 180°C
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
6 płaskich łyżek kartoflanki
1/2 l mleka
25 dag margaryny
Żółtka utrzeć z cukrem dodać mąkę ziemniaczaną i cienkim strumieniem wlewać wrzące mleko cały czas mieszając zagotować,ostudzić.Margarynę utrzeć na puch dodawać po łyżce zimny budyń.Kremem przełożyć blaty...
dodane na fotoforum:
gosku 2012-01-21
... do kawki w poludnie jak w sam raz ...
dziekuje Bozenko...
kot54 2012-01-21
Wygląda tak jak opis....Pozdrawiam :)
beata3 2012-01-21
MIŁEGO POPOŁUDNIA PRZESYŁAM BUZIACZKI
kotik 2012-01-21
wygląda rewelka...
chodzi to ciacho za mną od jakiegoś czasu i nie mogę się za nie zabrać :)
bunio 2012-01-21
tu też pyszności ciasteczko, lubię zaglądać do Ciebie bo zawsze czegoś się nauczę:-)
re.. moja roladka wg Twojego przepisu trochę zmodyfikowana ale do końca nie przypomina roladki :-(( nie potrafię jej dobrze zwinąć no i wyszło to co widać.......... buziaki:-)
gabi99 2012-01-21
piekności pyszności
funiak 2012-01-22
dziekuje za przepis:)))