Popapraniec

Popapraniec

5 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki maku (suchy)
1 łyżka kakao


1/2 litra mleka
2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru

pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
łyżka masła
3-4 łyżki wody

1/2 szklanki wódki
dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
rodzynki
wiórki kokosowe
migdały lub orzechy

Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę.
Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem.

Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody.

Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki. Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto jest pyszne, polecam!

dodane na fotoforum:

danka1

danka1 2011-08-27

Wpadłam Ci życzyć - dużo radości, wiele uśmiechów i przyjemności oraz milusiej soboty.

lunio

lunio 2011-08-27

raj dla podniebienia:))

kot54

kot54 2011-08-27

Apetyczne ciasto.....

anet36

anet36 2011-08-27

Mniam mniam -smakowite

magdabo

magdabo 2011-08-27

pięknie wygląda ...

aguta11

aguta11 2011-08-28

pysznie wyglada...

jaworr

jaworr 2011-08-28

Mogę sobie wyobrazić jego smak...mmmmm:))

halinag

halinag 2011-09-20

ale dobry...

dodaj komentarz

kolejne >