4 kg ogórków
5 średnich cebul
na zalewę:
4 szklanki cukru
2,5 szklanki octu 10%
0,5 szklanki wody
1/3 szklanki soli
łyżka musztardy
łyżka kurkumy
łyżka gorczycy
Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki lub grube plastry.Cebulę pokroić w półplasterki,wymieszać razem i zalać gorącą zalewą,odstawić na 12 godzin.Po czym przełożyć do słoików i pasteryzować 5 min.
dodane na fotoforum:
malwi73 2011-07-25
wedle mnie za dużo octu- potem ogórki są za ostre. w łagodniejszej wersji proponuję 2,5 szkl wody na 1,5 szkl octu i 0,5 szkl cukru.
bea01 2011-07-25
Na pewno pyszne... dziękuję za przepis Bożenko:)
halinag 2011-07-27
Robię z Twoich przepisów tej akurat nie znam zastanawiam się trochę do ilości octu ale cukru jest więcej być może nie będą za ostre
verka25 2011-07-30
Wlasnie dziś je zrobilam z tego przepisu ;))))) na pewno będą pyszne ;))) pozdrawiam