Pół kg mąki
ok półtorej szklanki gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystko zagnieść na jednolite lśniące ciasto pierogowe .
zmielone gotowane ziemniaki
zmielony biały ser (ja lubię mocno serowe więc daję tyle samo ziemniaków co i sera)
cebulka drobno pokrojona przesmażona na odrobinie tłuszczu
sól, pieprz do smaku
Wszystko razem wymieszać...
Ciasto rozwałkować wykrawać szklanką krążki na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi...gotować w osolonym wrzątku ok.5 min.podawać okraszone skwareczkami z boczku lub zrumienioną cebulką...
dodane na fotoforum:
ijkk1 2011-06-13
wprawdzie dopiero co obiad zjadłam ,ale jeszcze i pierożek by się zmieścił ,bo na pewno są pyszne (*,*)
aniakar 2011-06-13
Pychota ...takie najczęściej robię ................bo takie lubi rodzinka .
.
..........pozdrawiam ..................miłego popołudnia życzę ...........
danwi66 2011-06-13
wczoraj jadłam z soczewicą,,,,matko kochana jestem normalnie jak beczka...ale te też zmieszczę,,,,kocham pierogi,uszka,,,,:)
magdabo 2011-06-13
Wyglądają apetycznie ...