25 dag ryżu
1 kg pomidorów
pęczek natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
sól
Pomidory sparzyć obrać ze skórki(ja dałam puszkę pomidorów bez skórki i dwa świeże pomidory)pokroić w kostkę.Oliwę rozgrzać na głębokiej patelni,dodać pomidory,drobno posiekaną natkę i zmiażdżony czosnek.Całość wymieszać posolić,dusić 10 min.Dodać 3 szklanki zimnej wody zagotować,wrzucić ryż.Wymieszać przykryć szczelnie pokrywką i gotować na małym ogniu ok.15-20 min.Nie trzeba mieszać ryż powinien wchłonąć całą wodę,ale nie rozgotować się.
dodane na fotoforum:
danka1 2011-05-12
i kolejne danie które lubię.
magdabo 2011-05-12
Ja wszystko lubię , to danko też ...