Pół kg mąki
ok półtorej szklanki gorącej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli
Wszystko zagnieść na jednolite lśniące ciasto pierogowe .
zmielone gotowane ziemniaki
zmielony biały ser (ja lubię mocno serowe więc daję tyle samo ziemniaków co i sera)
cebulka drobno pokrojona przesmażona na odrobinie tłuszczu
sól, pieprz do smaku
Wszystko razem wymieszać...
Ciasto rozwałkować wykrawać szklanką krążki na każdy kłaść łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi...gotować w osolonym wrzątku ok.5 min.podawać okraszone skwareczkami z boczku lub zrumienioną cebulką...
dodane na fotoforum:
nitunia 2011-03-18
u mamy najlepiej;)
kot54 2011-03-18
smacznego wszystkim życzę....:))
ondra 2011-03-18
Narobiłaś mi smaku. Będę musiała w najbliższym czasie zrobić moim bliskim przyjemność. Uwielbiają. Pozdrawiam cieplutko :)))
magdabo 2011-03-18
Super pierożki , a potem chlup do wrzątku ...
plamka1 2011-06-14
o świetnie. Moja Droga bądz tak miła i wstąp jutro do mnie to mi pomożesz bo też mam robić ruskie:-)))