Kluski śląskie

Kluski śląskie

ziemniaki (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
mąka ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.Można dodać jajko.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać z dowolnym sosem i u mnie surówka z marchwi.

dodane na fotoforum:

ulka76

ulka76 2010-11-13

mój ulubiony zestaw... pycha:) Pozdrawiam

gosian

gosian 2010-11-14

odlotowy zestaw...mniam kluchy...;D

jaworr

jaworr 2010-11-14

te kluski bardzo lubię robić i jeść, moja szwagrowa je nazwała "gumisiami"

anet36

anet36 2010-11-14

wspaniały zestaw

magdabo

magdabo 2010-11-14

Pyszny obiadek zaserwowałaś ...

lunio

lunio 2010-11-16

Jak zawsze ładnie i pysznie!

amarmad

amarmad 2010-11-16

pychota

rudi26

rudi26 2010-11-16

Uwielbiam kluchy!

halinag

halinag 2010-11-19

pycha danie i ta suróweczka

dodaj komentarz

kolejne >