ziemniaki (dowolna ilość, z 1 kg otrzymamy ok. 3 porcji po ok. 12 klusek)
mąka ziemniaczana
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie . Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Ziemniaki uklepać w misce podzielić na 4 części. Jedną część wyciągnąć W puste miejsce należy wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków.Można dodać jajko.
Dodać odłożone ziemniaki i całość zagnieść na jednolite ciasto. (Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić, dodać jeszcze trochę mąki, ale z umiarem).
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczyć i zrobić palcem wgłębienie w środku.
W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Wrzucać kluski na wrzątek partiami. Od wypłynięcia gotować ok. 2 min. na małym ogniu. Wyciągać łyżką cedzakową.
Podawać z dowolnym sosem.
dodane na fotoforum:
danka1 2010-09-22
Ja też bym chciała.
lujaro4 2010-09-23
Potrafisz zachęcić człowieka do gotowania obiadu na jutro! Pozdrawiam....jesiennie!