6 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki psz.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier dalej ubijać do rozpuszczenia cukru.Dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao,delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na dużą blaszkę do rolad.Piec ok.15-20 minut w 160-180 °C .po wyjęciu z pieca wyłożyć na ściereczkę i razem ze ściereczką zrolować,wystudzić.
20 dag masła
2 jaja
2 żółtka
szklanka cukru pudru
10 dag czekolady gorzkiej(wedlowskiej)
Czekoladę roztopić na parze.Całe jaja i żółtka z cukrem utrzeć na parze do białości,ostudzić.Masło utrzeć na puch i dodawać masę jajeczną na końcu dodać płynną ale zimną czekoladę.
Roladę rozwinąć ze ściereczki,posmarować kremem wzdłuż jednego boku położyć pasek zastygłej galaretki owocowej lub wisienki kandyzowane jedna obok drugiej,zwinąć w rulon,schłodzić.wierzch można ozdobić dowolnie.
........SMACZNEGO........
dodane na fotoforum:
lunio 2010-09-12
Pysznie cudna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jania81 2010-09-13
ale pychota:))) u mnie tez rolada ale z owocami;PPP miłego poniedziałku życzę:))) pozdrawiam:)))
magdabo 2010-09-14
Normalnie , jak z cukierni ... super Bożenko !