Bez czarny, dziki bez czarny (Sambucus nigra L.) – gatunek rośliny z rodziny piżmaczkowatych (Adoxaceae), dawniej zaliczany był także do rodziny bzowatych (Sambucaceae) i przewiertniowatych (Caprifoliaceae)[5]. Inne zwyczajowe nazwy polskie: bez lekarski, bez pospolity, bzowina, bzina, buzina, hyczka[6], baźnik, bess, best, bestek, bez apteczny, bez aptekarski, bez biały, bez dziki, bzowina czarna, bzowki, côrny bez, flider, gołębia pokrzywa, hebz, holunder, hyćka, kaszka, suk[7]. Gatunek szeroko rozprzestrzeniony w Europie, w Polsce pospolity. Wykorzystywany jest jako roślina lecznicza, kosmetyczna, ozdobna i jadalna. Spożycie niedojrzałych i nieprzetworzonych owoców skutkować może jednak zatruciem. Gatunek zmienny – wyróżnia się kilka podgatunków, przy czym klasyfikacja ich nie jest ustalona. Wyhodowano liczne odmiany ozdobne różniące się głównie ubarwieniem i kształtem liści.
dodane na fotoforum:
andrej5 2021-09-08
pozdrawiam i życze wspaniałego Wieczorku ,pieknie opisałaś owoc bzu ,wspaniałe własciwosci leznicze
davie 2021-09-08
Ładne są te bzowe czarne kuleczki.
Tak się składa, że i ja je dzisiaj
fotografowałam.
Miłego wieczoru Aniu.
jaa94 2021-09-08
Pięknie pokazany na zdjęciu, w powietrzu czuć już
jesień ale dni znów stały się ciepłe i pogodne, oby tak
jeszcze trochę było.