Prosty , pyszny chlebek
porcja na 2 keksówki
Do ciasta z poprzedniego pieczenia dodać szklankę żytniej mąki i szklankę letniej przegotowanej wody.Wymieszać , przykryć , zostawić na noc. Rano dodać 1 kg mąki pszennej , 3 szklanki letniej przegotowanej wody , 3 mocno czubate łyżeczki soli , 1 płaską łyżeczkę cukru ,1/6 kostki drożdży oraz czubatą szklankę różnych nasion; słonecznik , dynia , siemię lniane , kminek itp., ale niekoniecznie. Wszystko razem wymieszać łyżką , nie wyrabiać , zostawić na 2 godz. do wyrośnięcia. Następnie odjąć do zakręcanego słoika , garść ciasta i zostawić w lodówce do następnego pieczenia , nie dłużej niż na 2 tygodnie.Najpierw ciasto w słoiku będzie intensywnie rosnąć , a potem opadnie , wtedy nadaje się do ponownego użycia.Resztę ciasta przełożyć do foremek i zostawić na godz do wyrośnięcia. Można posypać np, makiem . Wsawić do piekarnika , nagrzanego do 150 stopni na 15 min,a następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni, i trzymać jeszcze przez 50 min. Po wyjęciu posmarować zimną wodą i owinąć ściereczką . Kiedy skórka zmięknie , wyjąc i przechowywać jak zwykły chleb.
dodane na fotoforum:
andula 2009-05-07
Masz zdolne łapki, które wykonują takie cudeńka.
Ja niestety nie potrafię robić na szydełku.
ps. A chlebkiem się poczęstowałam dzięki. Soli natomiast u mnie pod dostatkiem . W Kłodawie jest Kopalnia Soli ,a jutro planuję kolejny zjazd pod ziemię. Zapewne będą jakieś zdjęcia.
malybok 2009-05-07
ślicznie nakryty stół do tak smakowicie wyglądającego chlebka, ale mi pachnie... Dobrej nocki:)))
mmegi 2009-05-08
Chlebuś jak marzenie,szkoda że nie moge spróbować z pewnością był pyszny.
Miłego piątku
dana46 2009-05-08
♥¸¸.• °ღ♥¸¸.• °ღ♥¸¸.• °ღ♥
(*) WITAM CIEPLUTKO (*)
ღ♥¸¸.• °ღ♥¸¸.• °ღ♥¸¸.
*:* Jak Motylek jak Motylek
Tu przysiądę choć na chwilę.
I się wpiszę w komentarze
I całuskiem CIĘ obdarzę *:*
tamka 2009-05-11
Serdecznie dziękuję za przepis na chlebek. Myślę, że w najblizszym czasie zmobilizuję sie do upieczenia. pewnie bardzo pyszny. Już czuję jego zapach i smak. Serdecznie pozdrawiam!