Słodko- kwaśny sos chilli

Słodko- kwaśny sos chilli

Składniki
długa i dość duża papryczka chilli
3 ząbki czosnku
100g cukru
300ml wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli
100ml octu
Papryczkę przekrawamy wzdłuż i wycinamy gniazdo nasienne. Nasion nie wyrzucamy tylko razem z papryczką i ząbkami czosnku drobno kroimy(ja dodałam czosnek granulowany;)

Całość wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i zostawiamy troszkę na ogniu. Dodajemy ocet,sól i cukier następnie doprowadzamy do wrzenia, aby papryczki częściowo zmiękły, a woda przeszła smakiem czosnku i papryki.

Po ok. 3min dodajemy mąkę ziemniaczaną 1 łyżeczka wymieszana z 2 łyżeczkami wody lub 3 wlewamy do sosu mieszając aż delikatnie zgęstnieje ,przelewamy do buteleczek lub małych słoiczków do wystygnięcia sos smakuje jak oryginalny i ma moc;)