Podbiał pospolity to pospolita roślina, rosnąca na łąkach, polanach, przydrożach. Czasem pojawia się także na trawnikach, gdzie jest trudnym do zwalczenia chwastem. Liść podbiału jest surowcem zielarskim (Folium Farfarae), rzadziej kwiaty podbiału (Flos Farfarae). Zawierają one m.in. olejek eteryczny, śluz, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne, gorycze, związki mineralne i mikroelementy – zwłaszcza cynk. Liście podbiału zbierane są bez ogonków, od maja do czerwca, kwiaty podbiału zrywa się, gdy tylko zaczną się rozwijać.
Właściwości
Po wysuszeniu wykorzystywane są do przyrządzania odwaru (pół łyżki suszonych liści lub kwiatów zalać 1 szklanką wody i ogrzewać pod przykryciem 30 minut), który stosowany jest jako środek wykrztuśny (silniej działają kwiaty), przeciwskurczowy, przeciwzapalny, przeciwbakteryjny i osłaniający w przeziębieniach, anginie, zapaleniu błon śluzowych jamy ustnej oraz w zapaleniu krtani. Podbiał pospolity stosowany jest także w celu łagodzenia suchego kaszlu – jest składnikiem wielu leków – syropów i tabletek do ssania. Odwar stosowany jest także do przemywania tłustej cery. (cyt: rośliny lecznicze)
czes59 2019-03-26
Cenna również dla mnie ale mam pecha, bo nie bardzo toleruję to zioło. Podbiał ładnie ożywia krajobraz wczesną wiosną.