Popękane ciasteczka czekoladowe

Popękane ciasteczka czekoladowe

Składniki
225 g połamanej gorzkiej czekolady
110 g masła
2/3 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
cukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia
Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno ze szczypta soli, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z przestudzoną masą czekoladową
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.
Piec około 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają.

cypryjka

cypryjka 2014-11-24

i jak? dobre te ciasteczka?

cypryjka

cypryjka 2014-11-24

a to tak calkiem po cypryjsku by bylo :)))) z tym maczaniem :)

lanta21

lanta21 2018-02-02

superowe

dodaj komentarz

kolejne >