Cebularze

Cebularze

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
5 dag masła
1 jajko
¾ szklanki mleka
1/2 łyżeczki majeranku
2 płaskie łyżeczki cukru
1,1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
30 dag cebuli
2,5 łyżki oleju
25 dag boczku wędzonego (może być kiełbasa)
3 łyżki wody
2 łyżki śmietany
½ łyżeczki zmielonej papryki, lub kminku
Sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane w 2 łyżkach mleka
1 łyżeczka ziaren kminku
2 łyżki startego żółtego sera (może być gouda)
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozcieramy z cukrem rozprowadzamy połową ilości letniego mleka, wsypujemy łyżeczkę mąki i pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Następnie do wgłębienia w mące wlewamy rozczyn, dodajemy stopione masło, jajko, pozostałe mleko, pokruszone w palcach zioła oraz sól. Ciasto dokładnie wyrabiamy i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Gdy podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy. Dzielimy na 16 równych porcji, formujemy kulki, lekko spłaszczając je dłonią. Układamy w odstępach na natłuszczonej blasze. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wykonanie nadzienia:
Obrane cebule kroimy w półplasterki i podsmażamy na oleju do zeszklenia. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, lekko podsmażamy, podlewamy 3 łyżkami wody i krótko podduszamy. Gdy woda odparuje łączymy z 2 łyżkami śmietany i zagotowujemy, stale mieszając. Przyprawiamy mielonym kminkiem lub papryką, solą, pieprzem, do smaku.
Wykonanie cebularzy:
Pośrodku każdego krążka robimy wgłębienie dnem szklanki. Wypełniamy uduszoną cebulą z boczkiem. Ciasto smarujemy rozmąconym w mleku jajkiem, posypujemy ziarnami kminku i pieczemy około 30 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Jeszcze gorące posypujemy startym żółtym serem.

dodane na fotoforum:

pamela5

pamela5 2014-01-12

Ekstra:-))

piatal

piatal 2014-01-12

Burżuazyjne przekąski,,

pinecha

pinecha 2014-01-14

-przepis do ulubionych
-bardzo fajny dodatek, na przykład do piwa ;-)

lila08

lila08 2014-01-15

super przepis ! chowam...

dodaj komentarz

kolejne >