Tort imieninowy dla mojego SLAWKA

Tort imieninowy dla mojego SLAWKA

Czas przygotowania: 70 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Składniki
Ciasto:
- 2 filiżanki cukru,
- kostka masła,
-1/2 filiżanki oleju,
- 5 zmiksowanych żółtek
- 1 łyżeczka sody,
- 2 filiżanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli.
- 1 filiżanka maślanki,
- posiekane orzechy laskowe lub włoskie - 1 szklanka,
- wiórka kokosowe - 2 szklanki,
- cukier waniliowy,- lub aromat waniliowy,
Krem:
- 2/3 kostki masła lub margaryny,
- 25 dkg tłustego sera,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 1/4 łyżeczka soli.


Czas przygotowania: 70 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Składniki
Ciasto:
- 2 filiżanki cukru,
- kostka masła,
-1/2 filiżanki oleju,
- 5 zmiksowanych żółtek
- 1 łyżeczka sody,
- 2 filiżanki mąki,
- 1/2 łyżeczki soli.
- 1 filiżanka maślanki,
- posiekane orzechy laskowe lub włoskie - 1 szklanka,
- wiórka kokosowe - 2 szklanki,
- cukier waniliowy,- lub aromat waniliowy,
Krem:
- 2/3 kostki masła lub margaryny,
- 25 dkg tłustego sera,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 1/4 łyżeczka soli.

Składniki - (2 filiżanki cukru, kostkę masła, 1/2 filiżanki oleju, 5 zmiksowanych żółtek) - utrzeć na gładko mikserem.
Mąkę, sodę i sól przesiać przez sito 3 razy.
Do mąki dodać filiżankę maślanki - wymieszać, potem dodać /połączyć/ z utartą wcześniej masą. Następnie dodać filiżankę drobno posiekanych orzechów laskowych lub włoskich, 2 filiżanki wiórków kokosowych, 1 łyżeczkę cukru waniliowego lub aromatu waniliowego. Ubić pianę z 5 białek na sztywno, dodać do masy powoli mieszając.
Piec w temperaturze 170 stopniach C. przez 30 - 35 minut.
Utrzeć w mikserze masło lub margarynę z serem. Dodać pozostałe składniki kremu i ucierać dalej aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto po wystygnięciu przekroić na trzy części, każdą pokryć kremem, posypać wiórkami kokosowymi, połączyć razem.