Se upiekłem...

Se upiekłem...

...se zjem.

inello

inello 2016-08-08

Smacznego :)

karma

karma 2016-08-08

Ja też se upiekłam i...jem...:)

ewik57

ewik57 2016-08-08

Se dziś upiekę. Zainspirowałeś mnie :-)

olgad

olgad 2016-08-08

Mmmm...domowy chlebek...jest smaczny :)

friegem

friegem 2016-08-08

kromal
dla
mnie!!!

semigod

semigod 2016-08-08

O.K. ;)

olga22

olga22 2016-08-09

masło se też ubijasz! (chlebek super! zdolny jesteś!!)

semigod

semigod 2016-08-09

Oczywiście, mam maselnicę i robię swoje masło, jak prawdziwy wieśniak ;)

arleta

arleta 2016-08-09

Ja tu widzę prawdziwy bochenek chleba, a nie z ciasta prochowego :)

semigod

semigod 2016-08-09

Ten jest do jedzenia, a tamten do rozrywki ;)

olgad

olgad 2016-08-11

Proszę podać przepis! :)

semigod

semigod 2016-08-11

Na 2 bochenki;
1kg mąki pszennej typ 650
0,5 kostki drożdży (50g)
łyżka stołowa Chlorku sodu
3 garście (i tu w dowolnej konfiguracji) sezam, łuskane ziarno słonecznika, otręby, siemię lniane, płatki owsiane.
ok. 0,9 l. H2O .

Drożdże rozbełtać w ciepłej wodzie, produkty sypkie wymieszać , zalać drożdżową zawiesiną i wymieszać dokładnie uzyskując ciasto o takiej konsystencji :

http://youtu.be/Il3HA2Hg0cA


pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia, zamieszać, przełożyć do wysmarowanych foremek, poczekać ponownie aż wyrośnie, zapakować do rozgrzanego piekarnika 180' i piec aż bochenki będą rumiane.
Moje foremki mają ok.33X10X8 cm.

semigod

semigod 2016-08-11

Oczywiście przed pieczeniem ciasto można czymś posypać (mak,sezam,len,słonecznik,kminek,czarnuszka)

olgad

olgad 2016-08-11

O, dziękuję! :*
Myślę, że Twoja i moja garście się różnią ;)))

A co to jest Chlorek sodu?

semigod

semigod 2016-08-12

Chlorek sodu to sól, której używasz w kuchni.
Użyłem nazwy chemicznej , żeby nie było wątpliwości , bo są różne sole.

olgad

olgad 2016-08-12

Aha, rozumiem.
U nas chemiczna nazwa 'Хлорид натрия' :)

semigod

semigod 2016-08-14

https://youtu.be/Il3HA2Hg0cA

dodaj komentarz

kolejne >