Kruszyniany

Kruszyniany

Gospodarstwo agroturystyczne rodziny Dżennety Bogdanowicz
Działka, na której rodzina Bogdanowiczów prowadzi działalność agroturystyczną. Jest to działka historyczna, gdyż rodzina Bogdanowiczów otrzymała ją jeszcze z nadania króla Jana III Sobieskiego. Po śmierci dziadka pani Dżennety Bogdanowicz, posesja stała opuszczona. Pani Dżennecie udało się namówić rodzinę i uruchomili tu ofertę agroturystyczną. Wyszli do ludzi z tatarskim jedzeniem, historią i tradycją.
Mieszkający w Bohonikach i Kruszynianach Tatarzy są Tatarami, ale są też Polakami i żyją jak większość ludzi w naszym kraju. Coraz częściej brakuje im czasu na przyrządzanie tradycyjnych potraw tatarskich. Wszystkie one są bardzo pracochłonne, dlatego robią je przeważnie w dni świąteczne. Nie ma co się dziwić, że potrawy te powoli zanikają. Prawdziwych potraw tatarskich nie znajdzie się w żadnej restauracji i można ich szukać jedynie w domach, gdzie mieszkają Tatarzy.
Pani Dżenneta Bogdanowicz serwuje w swoim gospodarstwie agroturystycznym oryginalne pierekaczewniki, trybuszoki, kibiny i oczywiście słynne tatarskie kołduny. Tatarzy nie jedzą wieprzowiny a zatem w kuchni Bogdanowiczów króluje wołowina i drób. Mają tu bardzo dużo potraw mącznych. Zaliczyć do nich należy przede wszystkim pierogi. Generalnie pierogi przyrządzają Tatarzy na wiele różnych sposobów. Są pierogi małe, duże, pieczone i gotowane.

sofia50

sofia50 2009-07-12

dzięki za tak piękną galerię.pozdrawiam.

dodaj komentarz

kolejne >