Szarlotka z rodzynkami:)
1,5 kg winnych jabłek
3 szklanki mąki
4 jaja
1,5 szklanki cukru
margaryna
2 łyżki śmietany
garść rodzynków-jeśli ktoś lubi
łyżeczka proszku do pieczenia
aromat śmietankowy
Mąkę wymieszać z proszkiem,dodać pół szklanki cukru,szczyptę soli,śmietanę,żółtka ,margarynę i szybko zagnieść ciasto.Jabłka obrać,zetrzeć na tarce,osłodzić około pół szklanki cukru,dodać rodzynki oraz zapach.Wymieszać.
Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć folią,wykleić połową ciasta i wyłożyć jabłka.Z białek ubić pianę z cukrem i odrobiną soli.Wyłożyć ją na jabłka.Resztę ciasta podrobić na kawałeczki i ułożyć na szarlotce.Piec około 40 minut w temp. 175 stopni c.
Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
dodane na fotoforum:
elena3 2010-08-13
uwielbiam..:))
elcia72 2010-08-13
oooooooooooo , smakowicie wygląda , poproszę o przepisik ;)))
elcia72 2010-08-16
oj , mogę prosić o kawałek ;))) super że podajesz od razu przepisy ...