Chleb na zakwasie z garnka rzymskiego :)

Chleb na zakwasie z garnka rzymskiego :)

Na 4l garnek 1 kg mąki ok 3 szklanek wody 3/4 szklanki zakwasu żytniego .1 łyżka soli .Ziarna wg gustu Cisto ma być dosyć gęste !.Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i zostawiamy do wyrośnięcia.Znowu mieszamy i wykładamy do namoczonego garnka wyłożonego papierem i natłuszczonego olejem -WAŻNE! Gdy ciasto wyrośnie wkładamy do zimnego ! piekarnika i pieczemy ok godziny w 200 st.Jeśli w zamkniętym garnku to po 40 minutach otwieramy ,żeby się zrumienił .Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy na kratce.Ten chleb można piec również w foremkach :)wtedy na 2 dość długie biorę 1,20 mąki .Mąki mieszam zależnie od tego czy chcę bardziej razowy czy nie .Można dodać 1/3 pszennej 1/3 żytniej chlebowej i 1/3 żytniej razowej ,można dodać orkiszowej itp.

jagodaa

jagodaa 2016-09-27

od dłuższego czasu mam ochotę na ten garnek i chyba teraz się skusze :)

razdwa3

razdwa3 2016-09-27

Ten jeszcze fajniej wygląda.... :)

amirki

amirki 2016-09-27

Wszystko ok, tylko ja jakoś zawsze zakwas zmarnuję. Chleb wygląda wspaniale.

myszka2

myszka2 2016-09-27

Pyszny a wygląda super taki chleb :)

wolke1

wolke1 2016-09-28

wygląda przesmacznie...przepis skopiowałam...
dziękuje

baygel1

baygel1 2016-09-28

Taką pajde ukroić ,masłem posmarować i szklanka mleka ..... pycha !!!

betaww

betaww 2016-09-28

No tak.....Wszystko cacy. Trzeba jeszcze tylko umieć zrobić zakwas........A ja co nie tęga w tym jestem......
Pozdrawiam serdecznie...***

amirki

amirki 2016-09-28

Postaram się pamiętać o zakwasie. Niedługo przywiozę z warsztatów. Ciągle zamęt wokół mnie. Bogu dziękuję, że pamiętam o karmieniu psa i rodziny. O sobie niekoniecznie.

alikam

alikam 2016-09-30

apetycznie:) pozdrawiam Romo

sonia66

sonia66 2016-10-01

Nie ma to jak chlebek własnej roboty:):)

dodaj komentarz

kolejne >