sezonowe ciasto

sezonowe ciasto

placek z rabarbarem i imbirem
Przepis:
180 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
200 g miekkiego masła lub margaryny
160 g cukru
1 pełna łyzka świeżo startego obranego imbiru
3 jajka roztrzepane
400 g rabarbaru, pokrojonego na ok 2cm kawałki
Kruszonka: 50g masła, 2 łyżeczki imbiru w proszku
50 g cukru
100 g mąki
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sodę, masło w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Zmiksować mikserem na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do formy, ułożyć rabarbar i posypać kruszonkę. Piec ok.50 min w temp.180 stopni
Jest to przepis na małą tortownicę, można podwioć składniki i będzie na blachę. Dzięki świeżo startemu imbirowi ma wyjątkowy smak.
Wcześniej nie dodałam przepisu ale na prośbę malg09 dodaję. Polecam

lajona

lajona 2012-05-19

Wczoraj upiekłam podobne:)

dosia

dosia 2012-05-19

Jak pachnie! ...musze tez cos upiec!Milego dnia:)

malg09

malg09 2012-05-19

hmm pychotka
dziś miałam kompot z rabarbaru
jeszcze nie robiłam ciasta
czy mogę więc prosić
o przepis?
mówię serio

galina1

galina1 2012-05-19

Uwielbiam.

bata79

bata79 2012-05-19

mniam pychotka :)

ingas

ingas 2012-05-19

PIĘKNIE WYPIECZONE

olga84

olga84 2012-05-19

mmmm,apetycznie wygląda:)

malg09

malg09 2012-05-19

dziękuję spróbuję

dodaj komentarz

kolejne >