obiadek..

obiadek..

Dzisiaj naszło mnie na tajskie ...będzie moja ulubiona Pattaya;) Pad thai
przepis z netu..dodaję ..ja robię po swojemu ale nie odbiegam zbytnio od normy:))))
Pad Thai (makaron po tajsku) - składniki:

Opakowanie (45 dag) makaronu ryżowego w kształcie wstążek
2 jajka
1/2 puszki orzeszków ziemnych
zielona cebulka
opakowanie kiełków fasoli mung
2-6 ząbków czosnku
marchew
tofu
kapusta
gotowy sos do Pad thai (w sklepach z azjatycką żywnością)
po 2 łyżki sosu rybnego i sojowego
3-4 łyżki bezzapachowego oleju (np. arachidowego lub z pestek winogron)
ew. ok. 15 dag krewetek tygrysich albo mięsa (piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej)ja mam pierś z kurczaka
łyżeczka cukru .
2 strączki papryczki chili..{mam ostry sos }więc chili nie daję..
Makaron zalać wrzącą wodą, przykryć i moczyć 5 min, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć. Czosnek posiekać, szczypior umyć, osuszyć, pokroić na kawałki (ok. 2 cm). Kiełki wypłukać, szybko przelać wrzątkiem, osączyć i osuszyć. Orzeszki podprażyć na suchej patelni, potem dość drobno utłuc. Jajka rozkłócić w miseczce. Jeśli użyjemy krewetek, oczyścić je z pancerzyków i żyłek, wypłukać, osuszyć (mięso z kurczaka lub polędwicę pokroić w paski) i 5 min smażyć, mieszając, na rozgrzanym w woku oleju, po czym przełożyć na talerz. Do woka wlać znowu odrobinę oleju, wrzucić czosnek, i mieszając, chwilkę smażyć (nie przypalić!). Wlać jajka i, energicznie mieszając, podgrzewać, aż leciutko się zetną. Nie przerywając mieszania, kolejno dołożyć: makaron, posiekaną marchew ,kapustę, krewetki (lub mięso) i kiełki. Doprawić danie do smaku sosem do Pad thai oraz pozostałymi sosami, przełożyć na talerze, posypać orzeszkami i od razu podawać. Makaron po tajsku smakuje wybornie skropiony sokiem z limonki.
Tofu podsmażam osobno i dodaję razem z kurczakiem..

alisha

alisha 2016-01-31

Będę cierpliwie czekać na przepis Reniu

reni1

reni1 2016-01-31

ja robię z głowy..tak jak pamiętam..dzisiaj dodaję Tofu na życzenie syna..

isia222

isia222 2016-01-31

nie znam, ale zapowiada się smacznie

reni1

reni1 2016-01-31

witaj..dopisałam dla Ciebie:)

alisha

alisha 2016-01-31

A tofu czym można zastąpić?

kris13

kris13 2016-01-31

,,,będzie super wyżerka ;))))))))))))))

reni1

reni1 2016-01-31

Alu nie musi go byc

reni51

reni51 2016-01-31

a co to za impreza u ciebie? Chyba muszę się wprosić do ciebie na tajskie jadło bo nie potrafię zrobić, nawet nie będę póbować...

reni1

reni1 2016-01-31

Regino to obiad..dzisiejszy żadna impreza..

mpmp13

mpmp13 2016-01-31

Jak jest gotowe to ja chętnie .POzdrawiam Reniu.

maria10

maria10 2016-01-31

..... sajgonki w/g Twojego przepisu robię do dziś dnia co jakiś czas i bardzo mi smakują.... ten przepis bardzo mi się podoba..... będę próbować zrobić..... jestem bardzo ciekawa jak mi wyjdzie..... będzie na pewno bardzo smakować a tofu skąd masz???? :))))))))

maria10

maria10 2016-01-31

.... czy to biała kapusta czy pekińska?????

dodaj komentarz

kolejne >