Szampan z kwiatów bzu czarnego
5 dużych baldachów kwiatów czarnego bzu
0,5 kg cukru
1 cytryna
5-litrowa butelka niegazowanej wody mineralnej
Baldachy kwiatów wkładamy do 5-litrowej butelki po wodzie mineralnej, dorzucamy dobrze umytą cytrynę pokrojoną w plasterki i pozbawioną pestek, dosypujemy cukier, zalewamy wodą mineralną i zakręcamy. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 8 dni. Po tym czasie napój przecedzamy i raczymy się nim, schłodzonym, w upalne dni. Dlaczego szampan? Powstały napój jest lekko gazowany, a barwą i smakiem mocno przypomina prawdziwy szampan, chociaż nie zawiera alkoholu. Doskonały na lato! Napój przechowujemy szczelnie zakręcony aby nie uleciał gaz w lodówce. Można go także zamrozić. Bardzo ważne jest, aby baldachy zbierać w pełni kwitnienia z miejsc słonecznych i nie narażonych na duże zanieczyszczenie powietrza. Na płatkach kwiatów bytują komórki dzikich drożdży, które przeprowadzą fermentację naszego szampana. Jeśli będzie ich dużo, wyjdzie nam najpyszniejszy napój pod słońcem!
extensa 2013-06-18
praca wre... zbieranie idzie pełną parą, w tle Krysia się uwija... pozdrowionka dla Tomka:)