Częstujcie się:)
Oponki z serem
Składniki na ok. 50 sztuk.
50 dag mielonego sera białego, np. twarogu do serników
50 dag mąki pszennej
8 dag cukru
3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 żółtka
1 łyżeczka octu
200 ml śmietany 12-18%
olej do smażenia
40 ml spirytusu
cukier puder
wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać ser, cukier i cukier waniliowy, żółtka, sodę oczyszczoną oraz ocet i śmietanę.
Z wymienionych składników dokładnie zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, oprószyć je odrobiną mąki.
Gotowe ciasto rozłożyć na oprószonej mąką stolnicy i rozwałkować na na grubość ok. 1 cm.
Z ciasta wykrawać szklanką kółka. Następnie w każdym z kółek, wykroić jeszcze jedno, mniejsze kółko, np. za pomocą kieliszka. Skrawki ciasta, które zostaną podczas wykrawania kółek, ponownie zagnieść, rozwałkować oraz wykroić z nich kolejne oponki.
Gotowe oponki smażyć w dużym garnku, na głębokim, rozgrzanym oleju (z dodatkiem spirytusu - spirytus należy wlać, gdy olej jest jeszcze zimny!). Oponki należy smażyć z obu stron, do uzyskania złotawego koloru.
Usmażone oponki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć tłuszcz. Gdy opnki wystygną, posypać je cukrem pudrem.
dodane na fotoforum:
mattik 2013-02-07
Jesteś malutki... taki słodziutki...
każdy Cię lubi, boś jest pyszniutki...
Cały okrągły aż brązowiutki . .. w małym kubraczku, pączku malutki :))
smacznych pączków !!!
halik 2013-02-07
Z wielką przyjemnościa ... uwielbiam serowe oponki ... troszkę się napracowałas Lucynko ... pozdrawiam serdecznie :)))