BAKŁAŻAN ZAPIEKANY

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY

1 lub 2 bakłażany
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 pieczarki
1 pomidor
pół papryki
dwa plasterki serka topionego odtłuszczonego
pół cebuli
2 ząbki czosnku
kilka plasterków szynki lub kawałak kuraka lub jakieś inne mięsiwo
sól, pieprz ewentualnie jakieś ziółka

Bakłażana nacinamy wzdłuż, wszerz lub w poprzek, solimy, pieprzymy i nacieramy przecierem pomidorowym.
Pomidory, paprykę, pieczarki, czosnek, cebulę i szynkę kroimy w plasterki i wkładamy w tego naciętego bakłażana.
Do środka wkładamy też paseczki z jednego plastra serka, drugi plaster dokładamy na koniec pieczenia. Tak przygotowanego bakłażana
należy zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez ok 40 min. 10 min. przed końcem pieczenia
należy dodać resztę serka topionego i przyrumienić.

dodane na fotoforum:

zonia

zonia 2010-01-31

Wygląda niesamowicie i na pewno tak samo smakuje :) Pozdrawiam!

isia222

isia222 2010-02-26

pieknie wyglada!

dodaj komentarz

kolejne >