... i po raz pierwszy pielmieni popełniłam :)
Przepis zasięgnęłam gdzieś w necie :)
Dla zainteresowanych przepis:
2 szkl. mąki
1 szkl. wody
2 łyżki oleju
Zagnieść ciasto plastyczne i gładkie, wstawić je do lodówki na ok. 3 godziny.
Farsz:
Mięso mielone, najlepiej mieszane i nie całkiem chude. Dobrze gdy wołowe ma troszkę tłuszczyku, powstaje wtedy w pierożku rosołek, a farsz jest soczysty. U mnie mięso było zbyt chude i w środku było sucho:) Mięso może być mieszane: wołowe, wieprzowe, baranie.
Cebulka pokrojona w piórka, albo ząbki, zeszklona na oleju. Sól, pieprz do smaku. Posiekana natka pietruszki- dużo. Należy dobrze dosmaczyć, nieco na ostro.
Ciasto wałkować na placki, wykrawać krążki i lepić pierogi. Każdy pierog zgiąć na pół na podobieństwo tradycyjnego, rosyjskiego kokosznika. Gotować w osolonej wodzie 3 min. od wypłynięcia. Podawać polane olejem i posypane pietruszką.
Smacznego :))
danka1 2013-10-07
no i bardzo fajnie - zgłaszam się na ochotnika do smakowania
davie 2013-10-08
Nazwa litewska, nie jadłam jeszcze pielmieni,
wyglądają jak pierogi. Chętnie bym spróbowała
Ewuniu.
hasedi 2013-10-15
o ...a mnie się nie chce juz bawić w kuchni ...teraz idę po najmniejszej linii oporu ...:0 ...kiedyś owszem ...robiłam i pierogi i różne takie ...ale teraz ...leń mnie dopadł ...i nie opuszcza :)
rycho2 2013-10-18
ooo, będą smakowitości na stole
Ewuniu dziękujemy za mile odwiedzinki
dobry wieczór, w jesienny wieczór przesyłamy cieplutkie pozdrowienia , miłych snów, oraz udanego weekendu życzymy, Basia i Ryszard ♥♥☺☺