Stamppot ... ale tak trochę, pod kątem dzieci ;-)

Stamppot ... ale tak trochę, pod kątem dzieci ;-)

przepis:
http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1055/850/

... wersja dla dzieci ;-)

1. warstwa ziemniaków, -ugotowanych
2. warstwa duszonej cebulki
3. warstwa podgotowanych na parze brokuł
4. po kawałku białej i zwykłej kiełbasy, ser żółty pokrojony w kostkę
na oczy: kotlet mielony, 2 plasterki grubej salami, rzodkiewka

całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 min. przy 180 °C

------------------------------------------------------------------------------------

Składniki: 5-6 ziemniaków, 1 brokuł – (pól na pól), 3 plasterki masła, około ⅓ szklanki śmietany, pętko cienkiej kiełbasy, sól, pieprz czarny i ziołowy, koperek, natka pietruszki, kostka rosołowa, 4 cebule, suszone i mielone grzyby leśne.

Przepis: Ugotować ziemniaki, odcedzić i zrobić piure z dodatkiem 2 plasterków masła i śmietany (odrobinę śmietany zostawić do duszenia cebuli). Brokuły rozdzielić palcami na małe kawałeczki (bez twardych części) i dokładnie wymieszać z ziemniakami. Tak przygotowane piure przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie kiełbasę kroimy na porcję nacinamy i smażymy, następnie wbijamy w nasze piure. Teraz dusimy cebulę na tej samej patelni z dodatkiem plasterka masła, pokrojoną w półksiężyce i z dodatkiem kostki, pieprzu i grzybów (na koniec duszenia dodajemy resztkę śmietany). Następnie cebule przekładamy do naczynia i obficie posypujemy świeżym i posiekanym koperkiem i natką. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez 40 minut.

--------------------------------------------------------------------------------------
... kolejna, jak sądzę ciekawa wersja potrawy :-)

1#
... żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy warstwę pokrojonych w plasterki młodych ziemniaków ze skórką.
następnie układamy warstwę brokuł, same różyczki bez łodyg.
2#
... następnie układamy warstwę duszonej cebulki z pieczarkami z dodatkiem soli, pieprzu, ziół, gałki, listka, ziela angielskiego i kieliszka wermutu.
3#
... następnie układamy podsmażoną kiełbasę, ja akurat miałem taką własnej roboty ;-)
na koniec dodajemy duszone w maśle pokrojone w plasterki suszone grzyby z dodatkiem kostki rosołowej i kopru.
całość przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 20 min. przy 180 °C
4#
:-)

dodane na fotoforum:

kolejne >

pinecha

pinecha

archiwum

ulubieni

+ dodaj do
ulubionych

[?]

reni1

reni1 2010-05-11

Świetny:))

nika81

nika81 2010-05-11

Rewelacja,przyjemny koleś!!!

lulka1

lulka1 2010-05-11

on uśmiecha się do mnie :D

mariol3

mariol3 2010-05-11

Nie ma jak duuuża wyobraźnia :)))

intma43

intma43 2010-05-11

Świetne!!!

sylwin1

sylwin1 2010-05-11

To ja się poczęstuje noskiem i buzą :)D

nika81

nika81 2010-05-11

..jaka cwana-zje kiełbachę a nam ser i brokuły zostawi,dobre sobie....

ewita68

ewita68 2010-05-11

Ja nie mogę takie pyszności!!! Miłego wieczoru :))

pestuli

pestuli 2010-05-11

:)

allright

allright 2010-05-11

rewelka;)))) pozdrawiam

truda35

truda35 2010-05-11

superowy :):):)

reaper

reaper 2010-05-11

oj tak zgadza się :D
jeszcze jak jest w perfekcyjnym wydaniu to serce jest Twoje :D

dziwy

dziwy 2010-05-11

:))

maxmen

maxmen 2010-05-12

Co tam dzieci...hahaha... sam bym to "wciągnął" zanim by zobaczyły to dzieło...;)))

kufel11

kufel11 2010-05-12

super pomysłowe.........

ginka

ginka 2010-05-12

____________)✰ Choć za oknem
___•D•______✰ ( już ciemno
__•O•_______)✰ i nocka zapada
___•B•______✰ ( Ja
__• R•_______)✰ z pozdrowieniami
___•A•______✰ ( do Ciebie
__•N•_______)✰ się skradam
___•O•______✰ ( i tak cichutko
__•C•_______)✰ ile w mej mocy
____________✰ ( Życzę Ci z serca
____________)✰ - spokojnej nocy - Ginusia -

mako76

mako76 2010-05-12

Fajny pomysł;kolorowo i smacznie

ula95

ula95 2010-05-12

pięknie przygotowane ,miłego wieczoru, serdecznie pozdrawiam.

goll85

goll85 2010-05-13

Pieknego czwartku zycze:)

jedzenie zawsze jest apetyczne , ale jeszcze jak sie do mnie usmiecha to juz nie mozna odmowic:)

sari42

sari42 2010-05-13

to nic w duszy jestem dzieckiem:-)pozdrawiam

copelza

copelza 2010-08-20

http://www.garnek.pl/lulu2/10870077/kto-jest-chetny-prosze

dodaj komentarz

kolejne >