zakwas na chleb

zakwas na chleb

... przybliżone proporcje:

szklanka mąki żytniej,
1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukry
1/3 łyżeczki soli

-wszystko dokładnie mieszamy, czynność mieszania powtarzamy codziennie przez tydzień ;-)
-miseczka z zakwasem powinna stać w ciepłym miejscu, jak zacznie się troszeczkę pienić i puszczać bąble, to powinniśmy nasz zakwas dokarmiać cukrem :-)
-w końcu, wyhodowaliśmy dzikie drożdże :-)
-koniecznie trzeba pamiętać, o 2-3 łyżkach które powinniśmy odjąć od ciasta
-będzie to baza do następnego zakwasu
-czym starsze kultury, tym mniej czasu będzie potrzeba na wyhodowanie zakwasu :-)
-w lodówce, długo się go przechowuje ;-)

dodane na fotoforum: