ślimaczki ...

ślimaczki ...

Ślimaczki

1 szklanka ciepłego mleka
1 saszetka drożdży (5 dag)
45 dag maki
20 dag masła
5 jajek
4 łyżki cukru
szczypta soli
2 łyżki cynamonu


drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki, oraz odrobiną ciepłego mleka
-odstawić do wyrośnięcia
następnie pozostałe składniki plus to co nam przed chwilą wyrosło plus stopione masło, zagnieść i znowu odstawić do wyrośnięcia

-następnie, rozwałkować lub rozciągnąć ciasto na placek około 1 - 1,5 cm
pomocne może być oprószenie mąką lub skropienie oliwką (ciasto bardzo się lepi, ale takie ma być!)
następnie smarujemy powidłami, najlepiej własnej roboty (wiadomo że w takim jest więcej owoców)
zwijamy w rulonik i dzielimy na około 3 cm plasterki

-pieczemy 30 minut, przy 225 °C


smacznego...

dodane na fotoforum: