Cannelloni

Cannelloni

nadzienie:
https://kuchnia.my-forum.pl/posts/1064/875/



Cannelloni:


- jak zostanie warsz mięsny to możemy sobie zmontować na drugi dzień inną włoską i pyszną potrawę \"Canelones\" wtedy farszem napychamy grube rury makaronowe posypujemy tartym serem i oregano a po bokach wlewamy trochę śmietany i na jakieś 45 minut do piekarnika przy temp. 160 °C

-są dwa sposoby nadziewania, w pierwszym nadziewamy \"surowe\" rurki, a w drugim rurki podgotowujemy przez około 3-4 min. i hartujemy je bardzo zimną wodą wiadomo że te podgotowane krócej siedzą w piekarniku :-)

-sugestia co do farszu mięsnego NIE! dodajemy wody wystarczy do mięsa dać puszkę pomidorów bez skóry trzeba pamiętać ze pieczarki, papryka i wywar grzybowy też zawierają wodę :-)
-dodatkowo farsz można zagęścić skrobią kukurydzianą :-) -taki chiński wynalazek do zagęszczania sosów ;-)


Spaghetti

Składniki:
po mojemu-
trzeba dać około,
½ wieprzowiny mielonej,
½ wołowiny mielonej,
½ np. indyka mielonego,
garść pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki
i garstkę naszych suszonych i namoczonych grzybków,
drobno pokrojonych
4 duże białe cebule,
2-3 papryki
1 mała lub ½ główki czosnku,
sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka i ostra
pęczek kopru (może być ok ½ saszetki suszonego)
oliwki czarne i zielone (jak dodaje się zielone to trzeba dać niej soli do mięsa)
papryka, pomidory,listek bobkowy, ziele angielskie
dużo sera żółtego

Sosik mięsny:
mięsko solimy, pieprzymy, papryczymy i dokładnie mieszamy
na rozgrzaną patelnie wlewamy trochę oliwy z oliwek i kładziemy porcję mięsa
mięso usmażone przekładamy do gara i powtarzamy tę czynność aż usmażymy całe mięso, następnie pokrojoną cebulę i czosnek trzeba zeszklić na patelni i do gara :-)
z pieczarkami i grzybami robimy to samo
(na koniec wlewamy odrobinę wody na patelnię i cały smak z patelni ma wylądować w garze!)
paprykę i pomidory (pomidory można sparzyć i wyciąć gniazda nasienne a, paprykę obrać obieraczką) pokroić w plastry i do gara (jak nasz sos mięsny będzie za gęsty wtedy trzeba dodać pomidorów zamiast wody)
dodajemy ze 4 duże listki bobkowe, ze 4 zioła angielskie
ma się to wszystko tak ze 45 min. gotować (wiadomo że trzeba ciągle mieszać)

Sosik pomidorowy:
1 koncentrat pomidorowy trzeba rozrzedzić z letnią wodą
następnie dodajemy czosnek granulowany, oregano, zioła prowansalskie odrobinę oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprzu ziołowego, koperku i natki :mrgreen: wszystkie składniki mieszamy,
sos ma być gęsty ale bez przesady ma być płynny (jak nam się wydaje że za gęsty trzeba dodać parę kropel letniej wody

teraz gotujemy makaron spaghetti (zależy od makaronu ile czasu się go powinno gotować instrukcja na pudełku)
spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.

teraz już nam tylko pozostało ładnie i smacznie nałożyć na talerz :-D
najpierw makaron, sos mięsny, sos pomidorowy, ser i na koniec jakieś zielone zioło np. natka.

dodane na fotoforum:

graniac

graniac 2011-02-21

Uwielbiam... mimo wszystko...
A czym nadziane?

piatal

piatal 2011-02-22

nooo to chyba całą rodzinkę miałeś na obiedzie,,,heheh smacznie wygląda,,,

pinecha

pinecha 2011-02-22

-piatal
... parę osób, wpadło ;-)

fotula9

fotula9 2011-02-24

o luuuuudzie !
co za smakowitosci

dodaj komentarz

kolejne >