Gotowanie w Ankers-Horn.

Gotowanie w Ankers-Horn.

Soliród. Jak pracowałem w Clouwinebar, ściągaliśmy go z Poznania. Poznań pewnie kupował go gdzieś za granicą. Tutaj rośnie go masę, całe połacie. W Polsce jest dość drogi, W Clou serwowaliśmy z nim jedno danie. Świeży smażony sandacz, podany na solirodzie, nieraz podawaliśmy na nim tekże przegrzebki. Tutaj nieraz go jedzą, smażony, albo w formie sałatki, ale ekskluzywny to on tutaj nie jest,,hehehe
Sukulent, rośnie przeważnie na wydmach i na wybrzeżach, w smaku lekko słony.

dodane na fotoforum:

hania44

hania44 2016-08-14

A co to za roślinki? Dziś takie podobne zerwał w ogrodzie mój wnuczek bo bardzo mu się spodobały! :)

krycha2

krycha2 2016-08-14

Nie znam ...

irena77

irena77 2016-08-15

Soliród podobny jest do skrzypu,soliród jedzony na surowo,ma słony smak,ponieważ ma kontakt ze słoną wodą,przeważnie występuje na wydmach,jest lekko twardziasty,aby trochę tę trawiastość złagodzić, warto zblanszować go, zahartować zimną wodą i dopiero potem podsmażać, dusić, dodawać do sałatek. Krótkie gotowanie podbija też jego słoność.Najprostszy sposób podania: z rozpuszczonym masłem, odrobiną octu i pieprzem. Możecie też podsmażyć soliród z posiekanym czosnkiem lub boczkiem. W tej postaci będzie dobrym dodatkiem do ryb i owoców morza.Smacznego !!
Ostatnio nabyłam też 18 ziół Ojca Mateusza potrawy nabierają wykwintnego smaku,skład tych ziół to:majeranek,czosnek,cebula,papryka słodka,kolendra,pieprz czarny,lubczyk,bazylia,liść laurowy,imbir,gorczyca,kurkuma,kminek,chili,koziradka,pietruszka,szczypiorek,rozmaryn...dodałam do zupy warzywnej,zupa wyszła przepyszna :))

isia222

isia222 2016-08-15

coś podobnego, nie wiedział, ze to cos to jadalne:)

alkaa

alkaa 2016-08-15

no i znów się czegoś dowiedziałam...

dodaj komentarz

kolejne >